Snelle levertijd
Gratis verzending
Laagste Prijs Garantie
30 dagen bedenktijd
Niet goed? Geld terug!
Tot € 20.000
Kopersbescherming

Hoe kun je een betrouwbare webshop herkennen?

Hoe weet ik of de webwinkels betrouwbaar zijn?

De reputatie van de bedrijven kun je in een minimaal tijdbestek achterhalen. Certificaten of keurmerken die op de webwinkels worden weergegeven, zijn niet altijd een garantie voor dat veilig winkelen mogelijk maakt. Op welke punten kun je letten als je online winkelt? En hoe herken je betrouwbare webshops?

Controleer het Keurmerk

De meeste betrouwbare webshops hebben zogeheten keurmerken, die aangeven dat ze als erkende webshop opereren. Een aandachtspunt is wel dat internet criminelen deze keurmerken ook gebruiken door simpelweg dezelfde afbeelding op hun site te plaatsen. Controleer op de website van het keurmerk of de webshop ook echt bestaat.

Er zijn twee goede keurmerken voor betrouwbare webshops. Dit zijn Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk.

  1. Kijk op de ledenlijst van Thuiswinkel Waarborg via de site Thuiswinkel.org.
  2. Zoek een webshop met het Webshop Keurmerk op via Keurmerk.info.

Website en de contactgegevens

Stel je bent op een speelgoedwinkel die is gespecialiseerd in een Kinderauto’s en bent op zoek naar de gegevens van de onderneming. Bekijk altijd de website op de contact gegevens. Meestal staan deze onderaan de pagina. Een goede online winkel heeft hiervoor altijd een ruimte gereserveerd en is makkelijk vindbaar.

Feedback is de echte sleutel

Feedback van klanten is de beste manier om binnen enkele seconden beter beeld te krijgen het imago van het bedrijf. Veel consumenten delen hun winkelervaringen en laten een bericht of een score achter.

Zoek naar recensies over het bedrijf in zoekmachines

Er zijn ook talloze manieren om met behulp van zoekmachines informatie te achterhalen over de webwinkel, hun contactgegevens, bedrijfsreputaties, klantreviews en hun motieven richting de klanten. Als u uw kostbare wilt besparen, kunt u eenvoudig meer informatie in de zoekmachines zoals Google opvragen.
Wanneer je de naam van een webshop opzoekt in een van de zoekmachine zoals Google, kunnen er veel resultaten naar voren komen, waaronder reviews van andere consumenten. Lees de reviews door en als veel consumenten in de reviews negatieve dingen te zeggen hebben over de webshop, dan schept dit al een redelijk beeld van de webwinkel.

SSL-certificaat

Het is een symbool dat de authenticiteit van de website weergeeft en zorgt voor een versleutelde en veilige verbinding met de webwinkel. Wel zo fijn als je online wilt winkelen zonder dat je zorgen hoeft te maken over de veiligheid van de webwinkel. Kies bij voorkeur altijd webwinkels die SSL Certificaten gebruiken en een goed imago in de markt hebben. SSL-certificaten zijn betrouwbaar en bieden veilige toegang tot websites en webwinkels via HTTP- of HTTPS-herkenning.

Hoe herken je een webwinkel met SSL- Certificaat?

Let op de URL (het webadres) en/of het hangslotje is zichtbaar in of naast de adresbalk. Stel u bent op zoek naar een webwinkel voor sportartikelen en u komt deze site tegen: https://www.plentythingz.nl/, de letter s achter HTTPs staat voor secure hetgeen veilig winkelen mogelijk maakt.

Probeer WHOIS

Een ander alternatieve manier om meer informatie van bedrijven en hun echte statistieken te achterhalen is WHOIS. Het is een hele slimme manier om meer van de webshop te weten te komen. De WHOIS-gegevens van een domeinnaam bevatten alle algemene informatie over een domeinnaam. Dit betreft onder meer de beschikbaarheid van een domeinnaam, de partij waarbij de domeinnaam is geregistreerd en de contactgegevens van de administratieve contactpersoon, de technische contactpersoon en de rechtmatige eigenaar. Iedere website/online winkels zoals Plenty Thingz heeft zijn WHOIS-gegevens en op deze manier kun je gemakkelijk meer informatie inzien.

Contact opnemen met de Klantenservice

Voordat u iets online bestelt, kunt u ook eerst contact opnemen met het bedrijf. Vraag hen naar de gegevens van hun bedrijf en naar de producten met prijsbereik. De meeste websites hebben altijd een plek gereserveerd waar u de bedrijfsgegevens contactgegevens kunt inzien en zullen u altijd te woord willen staan.